MOVIES. Christopher Nolan in 5 films

Warner Bros Entertainment / M. Sue Gordon

Het nieuws is helaas bevestigd: ‘Tenet’, de nieuwe film van Christopher Nolan waar iedereen naar uitkijkt, laat nog wat langer op zich wachten. Eerst zou hij in juli uitkomen, dan was het augustus en nu is het… wie weet wanneer. Toch één troost: ‘Inception’ komt opnieuw in de zalen om tien verjaardagskaarsjes uit te blazen. Wij maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op de hoogtepunten uit Nolans roemruchte carrière.

INSOMNIA (2002)

Met zijn debuut ‘Following’ had Christopher Nolan al indruk gemaakt en met ‘Memento’ trad hij helemaal toe tot de galerij der groten. Oorspronkelijk zou Steven Soderbergh de remake van de Noorse thriller ‘Insomnia’ regisseren, maar hij stond erop dat de beloftevolle Nolan de teugels overnam. De film, een donker moordverhaal met Al Pacino en Robin Williams, werd een succes, en Nolan mocht aan een volgend (heel) groot project beginnen.

BATMAN BEGINS (2005)

De ‘Batman’-saga brandt op een heel laag pitje wanneer studio Warner contact opneemt met Nolan. Die schrijft een zogenaamde ‘origin story’, over de eerste stappen van de vleermuisman. Zo ontstond een van de markantste film van de vroege jaren 2000. Nolan blies het superheldengenre met brio nieuw leven in door er filosofische en morele vraagstukken aan toe te voegen. Christian Bale zou uiteindelijk drie keer in de huid van de donkere held kruipen. In 2008 volgde ‘The Dark Knight’, met een fenomenale vertolking van Heath Ledger als de Joker (postuum bekroond met een Oscar). In 2012 sloot ‘The Dark Knight Rises’ (met de grommende Tom Hardy als Bane) de trilogie af.

INCEPTION (2010)

Nolan houdt ervan om via existentiële ideeën (tijd, identiteit, geheugen) de menselijke natuur te bevragen. Zijn grote talent en de sleutel tot zijn succes is dat hij al die elementen harmonieus verwerkt in extreem entertainende cinema. Het beste voorbeeld is ‘Inception’, met Leonardo DiCaprio in de rol van een industriële spion die de dromen van zijn slachtoffers binnendringt. De film is een fascinerende reis door de verbeelding en werd één van de monsterhits van 2010. Hij kostte 160 miljoen dollar maar bracht 830 miljoen op.

INTERSTELLAR (2014)

Voor hij zijn oorlogsspektakel ‘Dunkirk’ (2017) aan de wereld schonk, reisde Nolan naar de ruimte… en door de tijd. ‘Interstellar’ heeft het over een ander stokpaardje van de regisseur. Zijn oom werkte tenslotte bij NASA en stopte zijn neefje regelmatig modelversies van raketten toe. ‘Interstellar’ viel enorm in de smaak, door de vertolking van Matthew McConaughey als astronaut, door zijn wetenschappelijke precisie en ook door zijn treffende portret van vaderschap.

TENET (2020)

Deze zomer heeft ‘Tenet’ de duimen moeten leggen tegen het coronavirus. Het mysterie blijft dus voorlopig intact. We laten spoilers liever links liggen, maar het zou gaan over een tijdreisthriller. ‘Tenet’ is in elk geval een palindroom — je kan het woord ook achterstevoren lezen — en dat lijkt ons geen toeval…