Nieuwe job? Een goed cv kan niet zonder persoonlijk profiel

Ben je op jacht naar een nieuwe job? Een uitnodigend en professioneel curriculum vitae is jouw sleutel tot succes. Je toekomstige baas doet een grondige check om te zien of jij geschikt bent voor de functie. Een goed persoonlijk profiel op je cv laat je in één oogopslag zien wie je bent en wat je kunt. Door een cv sjabloon te gebruiken komt je persoonlijk profiel helemaal tot zijn recht en kun je direct aan de slag.

Hallo, dit ben ik

En dat is precies waar het persoonlijk profiel voor is bedoeld: een korte introductie van jezelf. In je profielschets kan je potentiële werkgever lezen wie jij bent als persoon. De naam zegt het al, een persoonlijke inleiding voordat de feiten aan bod komen als opleidingen, werkervaring en vaardigheden.

Waarom een persoonlijk profiel?

Zie het als een soort elevator pitch waarmee je een klein kijkje in de keuken geeft over wie jij als persoon bent. Vaak ontvangen recruiters een waslijst aan cv’s voor een bepaalde functie die in grote en kleinere mate overeenkomen. En dat is exact de functie van het persoonlijk profiel: een ijsbreker om jezelf een gezicht geven, jezelf te onderscheiden van de massa en interesse aan te wakkeren bij de lezer.

Hoe schrijf ik een goede profielschets?

Kort en krachtig, dat is de basis van je profielschets. Je hebt maar een aantal regels nodig om tot een goed persoonlijk profiel te komen. Een simpele, niet te lange profielschets met gebruikt van creatieve bewoordingen doet het altijd goed. Onderstaande vragen helpen je hierbij:

  • Wie ben ik?
  • Wat is mijn talent?
  • Wat maakt mij uniek?
  • Wat zijn mijn ambities?

Do’s en don’ts

Let er bij het schrijven van je profielschets op dat je de volgende don’ts vermijd:

  • Clichés als ‘een echte teamspeler’ of ‘alle neuzen in dezelfde richting’ kun je beter niet verwerken in je profielschets
  • Voorkom het gebruik van een saaie opsomming van je vaardigheden en eigenschappen
  • Maak er geen boekwerk van: een viertal regels is voldoende

Hoe schrijf je dan wel een goed persoonlijke profiel? Neem de volgende tips ter harte:

  • Een profielschets schrijf je het beste vanuit de eerste persoon, de ik-persoon
  • Creatief en origineel taalgebruik maakt de meeste impact
  • Geef een persoonlijk tintje aan je tekst

Inspiratie voor je persoonlijke profiel

Om je een idee te geven hoe een goede profielschets eruit ziet, lees je hieronder twee voorbeelden.

Profielschets hotelmanager

Elke dag zie ik als een uitdaging mijn gasten de dag van hun leven te geven. Ik heb een sterk inlevingsvermogen en kan uitstekend de wens van de klant vertalen naar de juiste acties. Als leidinggevende motiveer ik met plezier mijn collega’s om het beste uit henzelf en elkaar te halen.

Profielschets leerkracht

Mijn werk is mijn hobby en ik vind het heerlijk om me bezig te houden met de laatste ontwikkelingen op onderwijsgebied. Ik leg de focus op het verbeteren en leuker maken van mijn lessen zodat de lesstof nog beter blijft hangen bij mijn leerlingen.

Haal inspiratie uit deze voorbeelden en houd in gedachten dat je persoonlijk profiel de interesse moet wekken van de lezer van je cv. Succes!