Voor het eerst sinds lang weer stijging in aantal besmettingen

Coronavirus
Foto Unsplash

De dalende trend van de afgelopen weken is doorbroken. Het gemiddeld aantal besmettingen is gestegen met 1 procent. Dat blijkt uit de dagelijkse update van Sciensano.

In de week van 29 juni tot 5 juli raakten 86 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een lichte stijging (+1%) ten opzichte van de week voordien, toen er gemiddeld 85,4 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. In het totaal raakten 62.210 Belgen besmet met het longvirus.

De stijging is opvallend, want sinds midden mei tekende er zich een dalende trend af. De laatste weken stabiliseerde die trend een beetje, maar nu zien we dus toch weer een stijging.

Overige cijfers nog steeds in dalende lijn

De dalende trend blijft zich wel verderzetten bij de overige cijfers. In dezelfde periode werden gemiddeld 10,4 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling van 25 procent ten opzichte van de week daarvoor (13,9). In de Belgische hospitalen worden momenteel 165 coronapatiënten behandeld, 38 minder dan voordien (-19%). Op intensieve zorgen liggen 32 mensen, een daling van 11 procent (36).

Ook het gemiddeld aantal overlijdens daalt nog steeds. In de afgelopen week stierven gemiddeld 3,4 mensen aan het virus, tegenover 5,4 in de vorige periode (-37%) . De totale dodentol in ons land bedraagt nu 9.778.