Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen

Nationale Veiligheidsraad komt opnieuw bijeen
Foto Belga

De Nationale Veiligheidsraad komt volgende week woensdag opnieuw bijeen om zich over de coronamaatregelen te buigen. Dat werd uit goede bron bevestigd. Wellicht zal opnieuw bekeken worden of het dragen van een mondmasker tijdens het winkelen verplicht moet worden.

Op 1 juli ging opnieuw een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in, nadat de Nationale Veiligheidsraad daarvoor het licht op groen had gezet. Sindsdien bleef het gemiddelde aantal bevestigde coronagevallen verder dalen, om de afgelopen dagen te stabiliseren en vervolgens weer licht te stijgen. Uit de cijfers die nu werden bekendgemaakt, blijkt dat het gemiddelde aantal besmettingen gedurende zeven dagen nu 86 per dag bedraagt.

Voorlopig luidt het advies nog steeds dat het dragen van een mondmasker tijdens het winkelen sterk aangeraden blijft. «Maar een advies formuleren dat blijft hangen, heeft niet veel zin», zegt de bron.

Mondmaskerplicht aanbevolen

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om het dragen van een mondmasker in winkels te verplichten, een beslissing die enkel de Nationale Veiligheidsraad kan nemen. Een verplichting is nodig «om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren», zo zegt het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid. In het advies, dat op 1 juli opgesteld werd door het College van de Hoge Gezondheidsraad, luidt het dat een verplichting aanbevolen is.