Aantal besmettingen daalt plots niet meer: kantelpunt in de maak?

Coronavirus
Foto Unsplash

Het gemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus lijkt te stabiliseren. De dalende trend van de afgelopen weken is doorbroken. Gemiddeld raken nu 85 mensen per dag besmet, evenveel als de week ervoor.

In de week van 28 juni tot 4 juli werden gemiddeld 85,1 Belgen besmet met het coronavirus. Dat zijn er evenveel als in de week van 21 juni tot 27 juni (84,9). Voor het eerst in een lange tijd tekent er zich een stabilisatie af. In het totaal raakten 62.123 Belgen besmet met het longvirus.

Niet onverwacht

Viroloog Steven Van Gucht zag de bui maandag al hangen. “Een sterkte daling zien we niet meer. Het gaat om een stabilisatie, maar ik zou daar niet te ongerust over zijn. Wanneer we iets verder terugkijken naar het totale aantal gevallen per week, zien we wel nog een daling. Maar mogelijk botsen we eens op een bodem, dat zou ook niet onverwacht zijn. Het is een beetje afwachten, we zitten op een kantelmoment. Dalen doet het niet meer, maar ik zie ook geen sterk stijgende trend. En het gaat nog altijd om lage absolute aantallen”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

Nog steeds dalende trend bij overige cijfers

Positief is dan weer dat de overige cijfers blijven dalen. In de afgelopen week werden gemiddeld 10,4 mensen opgenomen in het ziekenhuis, tegenover 14,9 in de week daarvoor (-30%). In de hospitalen liggen momenteel 178 coronapatiënten, 44 minder dan de week voordien (-20%). Ook het aantal patiënten op intensieve zorgen blijft dalen, 32 tegenover 37 (-14%).

In de week van 28 juni tot 4 juli stierven gemiddeld 3,9 mensen per dag aan corona. Dat is een daling van 36 procent ten opzichte van de week ervoor (6). De totale dodentol in ons land bedraagt nu 9.776.