Hoe normaal is het om te dromen over je ex?

Dromen, we doen het allemaal. De ene laat je goedgehumeurd achter, de andere triest en nog andere doen je enigszins schuldig voelen. Bijvoorbeeld wanneer je 's ochtends wakker wordt naast je lief en je tot het besef komt dat je zonet over je ex hebt gedroomd. Je voelt je betrapt, schuldig en begint je vragen te stellen over je relatie. Maar hoe erg is het nu eigenlijk om te dromen over je ex?
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Alles hangt af van de situatie en van de relatie die jullie onderhielden. Was je ex niet meer dan een fuck buddy, dan is er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand. Ben je in het diepst van je ziel eigenlijk nog wat verliefd op hem of haar, wel, dan zijn de zaken wat moeilijker.

Verschillende scenario's

Ten eerste is het belangrijk om je af te vragen waarom je over je ex droomt. Als je hem of haar de dag voordien hebt gezien, dan stelt je droom helemaal niets voor. Tijdens je slaap verwerkt je brein namelijk hoofdzakelijk de gebeurtenissen van die dag en mensen die je bent tegengekomen spelen dan ook vaak een grote rol. Het is ook mogelijk dat het beeld van je ex niet meer is dan een symbool voor je verleden. Ben je lang met iemand samen geweest en is dat nu helemaal afgelopen, dan is de kans groot dat je brein abstractie maakt van hem of haar en moet je dus een meer symbolische invulling geven aan je droom. Maar, en nu komt het, dromen over je ex kan ook betekenen dat je nog niet volledig vrede hebt genomen met het feit dat het gedaan is. Ook al geef je het niet graag toe, als dit het geval is, besef je dat meestal zelf wel. In zo'n geval is het een goed idee om eens langer stil te staan bij je huidige leven en relatie en om jezelf af te vragen of dit wel is wat je echt wil. Je ex krijg je misschien niet terug, maar dat hoeft niet te betekenen dat je samen moet blijven met iemand die niet echt geschikt is voor jou. Dromen zijn bedrog, maar niet altijd.