Zo lang moet je wandelen om een kilo vet te verbranden

Zo lang moet je wandelen om een kilo vet te verbranden
Foto Unsplash

Tijdens de lockdown kon je erg duidelijk twee types onderscheiden: zij die plots elke dag gingen sporten en zij die net heler dagen in hun luie stoel bleven zitten. Met beide opties is helemaal niets mis. Maar als je tot die laatste groep behoort, is de kans groot dat je, nu het leven weer een beetje zijn normale gangetje gaat, besloten hebt om alsnog wat meer te bewegen.

Met meer bewegen bedoelen we niet dat je nu plots vijf keer per week moet gaan fitnessen of moet trainen voor een marathon. Meer bewegen kan simpelweg betekenen dat je voortaan naar het station wandelt in plaats van de auto te nemen voor een traject van nog geen kilometer. Verandering zit hem in de kleine dingen en is makkelijker om door te voeren dan je misschien zou denken.

29 uur

Wie net wat meer is beginnen wandelen of wie al jaar en dag gebruikmaakt van de benenwagen, heeft zich zonder twijfel weleens afgevraagd hoe effectief dat nu is om kilo’s te verliezen. Natuurlijk is dat niet het hoofddoel, maar toch, een kilootje minder vet en meer spierweefsel is altijd mooi meegenomen. Iedereens lichaam werkt natuurlijk anders, maar gemiddeld verbrandt een vrouw van 60 kilo die aan een tempo van 5 kilometer per uur wandelt ongeveer 4 calorieën per minuut. Als je weet dat je zo’n 7.000 calorieën moet verbranden om 1 kilo vet te verliezen, dan betekent dat dat je daarvoor 29 uur onafgebroken zou moeten wandelen. Slik. Heb je tijd noch goesting om langer dan een dag aan een stuk te wandelen – wat we trouwens érg goed begrijpen – dan is het misschien een idee om eens te gaan joggen. Daarmee verbrandt je namelijk meer en heb je ‘slechts’ 10 uur nodig om die kilo eraf te krijgen. Dat is iets meer dan een uurtje per dag gedurende een week – doenbaar, toch?