Greta Thunberg geeft kritiek op alle wereldleiders die een selfie met haar willen nemen

Belga / N. Maeterlinck

De klimaatactiviste Greta Thunberg is teleurgesteld in alle wereldleiders die een selfie met haar willen nemen om hun imago op te krikken. Dat vertelde ze tijdens een radio-interview in haar thuisland Zweden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bijvoorbeeld een van de velen die met Thunberg op de foto wilde.

In een interview op een Zweedse radiozender uitte Greta Thunberg haar ongenoegen over alle wereldleiders die met haar een selfie willen nemen. Ze doen dat volgens haar enkel om zichzelf te promoten, maar uiteindelijk kan de klimaatproblematiek hen niets schelen.

VN-top New York

Tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in september gaf Thunberg een speech voor alle wereldleiders met de beroemde woorden: “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Hoe durven jullie!” Na die speech wilden veel politici, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, een selfie met de klimaatactiviste nemen.

“Presidenten, premiers, koningen en prinsessen kwamen naar me toe en wilden met me praten”, zegt Thunberg tijdens het radio-interview. “Ze zagen ineens de kans om een foto met mij te maken zodat ze het op hun Instagram-account konden delen. Zo lijkt het alsof ze bezorgd zijn over de klimaatproblematiek.”

Niet alleen Merkel

Later verduidelijkte Thunberg nog aan BBC dat het niet alleen Merkel is die een selfie met haar wilde nemen. “Zo gaat het altijd”, legt ze uit. “Mensen zien me als iemand om naast te staan, om er goed uit te zien. Dat is iets wat ik echt niet leuk vind. Ik wil niet zo’n persoon zijn.”