Dit is waarom je sneller dronken wordt in de zon

Dit is waarom je sneller dronken wordt in de zon
Foto Pixabay

De zomer is begonnen, het is lekker warm buiten en we mogen opnieuw een terrasje doen. Cocktails, wijn en bier consumeren we in deze periode dan ook regelmatig en wat extra oplettendheid kan daarbij geen kwaad. Bij deze tropische temperaturen worden we namelijk sneller dronken, omdat we bijvoorbeeld meer dorst hebben en de alcohol als de bliksem in ons bloed terechtkomt.

“Voor mij een pintje alsjeblieft”, je hebt deze woorden de laatste weken misschien al wel vaker in de mond genomen. Maar opgepast, want als het warm is, worden we sneller dronken. Het alcoholpercentage in je bloed blijft wel hetzelfde, maar je zal  je toch spoedig wat licht in je hoofd voelen. De bloedtoevoer in je bloed neemt door de hitte toe waardoor de alcohol zich vlug via je maag- en darmkanaal zal verspreiden. Daardoor komt het drankje vlotter in je bloed terecht en ben je dus sneller dronken.

Een gewaarschuwd man is er twee waard

Naast de snellere verspreiding van alcohol in je bloed ga je ook gewoon meer drinken, omdat je dorstiger bent door het warme weer. Bovendien zijn al die zomerse drankjes vaak heel zoet waardoor het lijkt alsof er geen alcohol inzit, maar schijn bedriegt uiteraard. Pas trouwens op met rietjes, want je drankje valt dan meteen in je gehemelte en dat resulteert in dronkenschap.

via GIPHY

Om te voorkomen dat je dronken wordt, is de gemakkelijkste oplossing natuurlijk om iets alcoholvrij in je keel te gieten. Als je toch niet aan de verleiding kan weerstaan, consumeer je tussendoor ook best voldoende water om het dronkenschap en vooral een zware kater achteraf te voorkomen. Alcohol werkt vochtafdrijvend en in de zon kan je sneller uitdrogen waardoor het slim zou zijn als je voor wat extra hydratatie zorgt met een paar glazen water. Santé!