Daarom maal je beter zelf je koffie

Foto Pixabay

Niets zo gemakkelijk als je gemalen koffie meteen in de filter te gooien. Maar wist je dat het drankje beter zal smaken als je zelf de koffiebonen maalt? Zo gaan er minder smaken verloren. Ontdek hier de voordelen!

Koffiebonen bevatten een rijkdom aan smaken. Maar als ze in contact komen met zuurstof gaan die aroma’s verloren. Dat proces heet ‘oxidatie’ en start meteen tijdens de maling van de bonen. Binnen 15 minuten na het malen, neemt de smaak met 60% af.

Belang van de omgeving

Niet alleen mensen en dieren zijn gevoelig voor de omgeving. Ook koffiebonen zijn op hun hoede. De oliën in het zwarte goud passen zich automatisch aan de omgeving aan. Andere geuren en aroma’s hebben daarbij een sterke invloed op de gemalen bonen. Hoe langer je dus wacht met koffiezetten, hoe sterker de smaak zal verschillen.

Koolstofdioxide in koffiebonen

Koffiebonen worden geroosterd en daaruit ontstaat koolstofdioxide die in de bonen blijft vastzitten. Het chemische element zorgt ervoor dat de oliën uit die kleine pitjes in het drankje blijven hangen. Maar opgepast. Het koolzuur ontsnapt bijna meteen tijdens het maalproces. Na 60 seconden is ongeveer 80% van de stof weg. Je moet dus snel koffie zetten nadat de bonen zijn gemalen.