Jongeren hebben liever geen seks met rokers

Foto Pexels

Jongeren willen liever geen relatie of seks met iemand die rookt. Dat melden de Nederlandse Gezondheidsfondsen voor Rookvrij op basis van een enquête die ze hebben laten uitvoeren aan de vooravond van Wereld Niet Roken Dag op 31 mei.

Twee derde van de oudere jongeren heeft liever geen seks met iemand die rookt. En 41 procent van de rokers offert zijn sigaretten op omwille van een niet-rokende nieuwe liefde. Ook voor een (ernstig) zieke naaste, is de helft van de jongeren bereid te stoppen.

Totaalverbod 

De helft van de jongeren is voor een totaalverbod op sigaretten. Ruim 8 op de 10 ondervraagden vinden het duurder maken van sigaretten een goed middel om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Ook denkt 71 procent dat prijsverhoging een stimulans is om te stoppen met roken. Roken heeft geen stoer imago, zegt 80 procent.

Niet-roken de norm

Als belangrijkste reden om niet te roken wordt aangegeven: roken is ongezond, je gaat er dood aan, het kost veel geld en je gaat ervan stinken. Het onderzoek laat volgens de onderzoekers zien “dat de nieuwe generatie rookvrij omarmt en dat niet-roken de norm is”.

Ouders die hun kinderen willen overhalen om niet te roken, kunnen dit het beste doen door hier een rijbewijs (49 procent), auto (26 procent), meer vrijheid (22 procent) of een wereldreis (20 procent) tegenover te stellen.