Nieuwe versoepelingen: dit mag weer vanaf vandaag

Foto Belga / B. Fahy

Een nieuwe maandag betekent tegenwoordig nieuwe versoepelingen in het kader van de exitstrategie rond de coronamaatregelen. Da’s ook vandaag niet anders, al zullen de aanpassingen nu door velen niet gevoeld worden.

Bezoek in gevangenissen

Gevangenen mogen vanaf vandaag opnieuw beperkt bezoek ontvangen. Het gaat om één bezoeker per gevangene per week, bij voorkeur steeds dezelfde. De bezoeker moet meerderjarig zijn, en de nodige afstand dient bewaard te blijven.

Deeltijds kunstonderwijs

De academies voor deeltijds kunstonderwijs kunnen vanaf vandaag gefaseerd heropstarten, al wordt dat in eerste instantie beperkt tot een-op-eenonderwijs voor wie dat van cruciaal belang is en mits de regels rond hygiëne en sociale afstand.

Psychiatrie en revalidatie

Ook in psychiatrische verzorgingstehuizen en residentiële revalidatiecentra worden de bezoekregelingen een beetje uitgebreid.  Voortaan kunnen meerdere mensen uit dezelfde contactbubbel op bezoek komen en de bewoners kunnen de voorziening verlaten voor activiteiten of voor een dagbezoek of een overnachting.

Mensen met een handicap

Personen met een handicap die sinds de lockdown thuis moesten blijven, kunnen vanaf vandaag opnieuw naar hun zorgaanbieder. En ook omgekeerd zijn de regels versoepeld. Mensen die dag en nacht bij hun zorgaanbieder leefden, mogen opnieuw naar huis.

Het gaat om een verruiming, geen terugkeer naar de gewone gang van zaken. Elke zorgaanbieder bepaalt voor zich het tempo waarop welke stap kan gezet worden.