Meeste maatregelen worden tot 3 mei verlengd, streep door de festivalzomer

Foto Belga / O. Hoslet

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten om het merendeel van de huidige maatregelen tot en met 3 mei te verlengen. Premier Sophie Wilmès (MR) kondigde aan dat begin mei normaliter de lockdown gradueel zal opgeheven worden. Intussen werd ook bekendgemaakt dat alle zomerfestivals niet zullen doorgaan.

“We zien dat het aantal ziekenhuisopnames nu de helft is van wat het was tijdens de piek. Dat is het gevolg van onze inspanningen”, begon Wilmès haar persconferentie. “Al wijst alles erop dat de verspreiding van het virus vertraagt, dan is het duidelijk dat de crisis niet achter ons ligt. Het is duidelijk dat we ons moeten blijven inzetten, daarom hebben we verschillende beslissingen genomen.”

Tuincentra gaan weer open

Zo mogen tuincentra en doe-het-zelf-zaken wel opnieuw de deuren openen, onder dezelfde voorwaarden als de winkels die nu al open zijn. Daarnaast mogen de bewoners van woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap voortaan het bezoek krijgen van één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van ziekte gehad hebben.

Scholen niet open na de paasvakantie

De scholen zullen na de paasvakantie nog gesloten blijven. Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts wil volgende week met een datum voor de heropening komen. Dat moment wil hij zoveel mogelijk afstemmen met de andere gemeenschappen.

Het advies van de virologen is daarin volgens hem niet langer zaligmakend. “Je ziet dat we op de limiet van dat systeem botsen”, zei hij in het Vlaams Parlement. “Omdat de virologen ook wat beginnen twijfelen. Ook de Veiligheidsraad kijkt meer naar het onderwijs zelf, dus je voelt een beetje de twijfel, en dat is absoluut geen verwijt. Het is een heel moeilijke beslissing die we zullen moeten nemen. We gaan daar onze verantwoordelijkheid nemen en de zaken wat moeten omdraaien, het heft in eigen handen nemen.”

Weyts wil volgende week op een interministeriële conferentie afstemmen met de andere gemeenschappen. “Mochten we over een datum overeenstemming bereiken zou dat al mooi zijn”, zei hij. De modaliteiten kunnen verschillen per gemeenschap.

Eerst lagere school

De scholen zullen niet allemaal op dezelfde dag openen, vervolgde hij. “We hebben geleidelijk de toegang afgebouwd, ik denk dat we die ook geleidelijk zullen moeten opbouwen. En dan denken we in de eerste plaats aan een heropstart van het lager onderwijs.” Bij kleuters is de social distancing immers moeilijk te handhaven en leerlingen uit het secundair kunnen makkelijker alleen thuis blijven.

Examens

Ook wat de examens betreft, lichtte Weyts een tip van de sluier. “De tijd die ons nog rest gaan we maximaal benutten om les te geven. Het is een tijd van leren eerder dan van evalueren. We gaan die tijd niet spenderen aan examens allerhande, maar proberen zoveel mogelijk lestijd in te vullen en daar toch ook nog een zekere evaluatie aan te koppelen.”

Basisregels onveranderd tot en met 3 mei

“De basisregels blijven onveranderd tot en met 3 mei en moeten absoluut gerespecteerd worden. We zijn niet in het stadium van een terugkeer. De regels moeten volledig nageleefd worden. Deze algemene regels zijn bij iedereen bekend, of dat zouden ze moeten zijn. De politie zal overtredingen blijven beboeten”, aldus Wilmès.

Volgende week is er een nieuwe veiligheidsraad gepland, om de volgende fase, die van de versoepeling, te organiseren vanaf begin mei. Die zal geleidelijk gebeuren.

Van zodra de quarantainemaatregelen geleidelijk aan opgeheven worden, is het aangeraden om stoffen mondmaskers te dragen in situaties waarin geen anderhalve meter afstand kan bewaard worden of op plaatsen waar veel volk is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in supermarkten. Het dragen van mondmaskers wordt echter niet verplicht.