Franse minister van Sport: “Tour kan achter gesloten deuren doorgaan”

Franse minister van Sport:
AFP / M. Bertorello

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, heeft in een interview met France Bleu aangehaald dat het mogelijk is dat dit jaar de Tour de France achter gesloten deuren zal worden georganiseerd. Omwille van het coronavirus is het doorgaan van La Grande Boucle momenteel hoogst onzeker.

“Momenteel liggen alle scenario’s nog op tafel”, legde Maracineanu uit. “De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen. Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden. De Tour overleeft niet dankzij inkomsten via ticketverkoop. Verkoop van tv- en mediarechten zijn veel belangrijker. Iedereen begrijpt momenteel dat het best is thuis te blijven. Zo zouden supporters de Tour alsnog op tv kunnen volgen. Dat zou niet erg nadelig zijn.”

De Tour brengt elk jaar zo’n tien tot twaalf miljoen mensen naar de kant van de weg. Een editie achter gesloten deuren, zoals Parijs-Nice begin deze maand, lijkt echter ook erg moeilijk te realiseren met liefst 3.470 kilometer aan parcours.

“Hoe kan je nog vasthouden aan de Tour”

Patrick Lefevere, manager van wielerploeg Deceuninck – Quick-Step, stelde zich eerder al vragen bij de afwachtende houding van ASO, de organisator van de Tour de France. “Er is geen EK, geen Olympische Spelen”, aldus Lefevere. “Ik ben geen pessimist, maar wel een realist. Dat weet iedereen. Hoe kan je dan vasthouden aan de Tour? Natuurlijk wil ik dat die doorgaat, maar voorlopig hebben wij als team alleszins nog geen nieuws gehad.”

De Franse krant Le Parisien meldde maandag dat de Tour nog altijd op het geplande tijdstip zou plaatsvinden, van 27 juni tot 19 juli, weliswaar in een mogelijk aangepaste versie, zoals bijvoorbeeld zonder VIP’s aan de bussen, zonder Village de Départ met z’n VIPS, en geen publiek aan start en aankomst.

Dat schreef de krant op basis van communicatie tussen de teams en organisator ASO. “Ik heb dat ook gelezen”, zegt Lefevere. “Maar sinds de laatste communicatie van ASO, over de afgelasting van de slotdag van Parijs-Nice, heb ik niets meer van hen gehoord. Er is nog geen communicatie geweest over de Tour, toch zeker niet met onze ploeg.”