Help de bonobobaby van Planckendael mee aan een naam

Foto Flickr

De bonobobaby die eind vorig jaar ter wereld kwam in Zoo Planckendael, is een meisje. Dat heeft het Mechelse dierenpark donderdag bekendgemaakt. Nu het geslacht bekend is, kan de baby ook een naam krijgen en iedereen mag daarbij helpen.

Eind vorig jaar bracht bonobo Djanoa een nieuwe baby op de wereld. Vandaag is bekend dat het om een meisje gaat. Nu moet het enkel nog een naam krijgen en daarvoor heeft de zoo jouw mening nodig. De verzorgers hebben twee voorstellen in het Lingala, de voertaal in de streek waar bonobo’s in het wild leven. Het publiek mag kiezen tussen Ulu (‘tweede dochter’) en Unabii (‘de voorspelling’). De babybonobo zal uiteindelijk de naam krijgen met de meeste stemmen.

Acht vrouwen en zes mannen

Zoo Planckendael is Europees coördinator van het kweekprogramma voor de soort, die ernstig wordt bedreigd in het wild. Bij bonobo’s hebben de vrouwen het voor het zeggen en blijven zonen hun hele leven bij hun moeder wonen. Dochters verhuizen naar een andere dierentuin wanneer ze ongeveer acht jaar oud zijn. Dat zal dus ook met deze baby gebeuren. Met de nieuwe telg erbij telt de bonobogroep in Planckendael nu acht vrouwen en zes mannen.