Assad ziet "eindoverwinning" in Idlib en westen van Aleppo naderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft in een televisietoespraak gezegd de strijd in de provincie Idlib en in het platteland van Aleppo verder te zetten. Volgens hem is "de eindoverwinning" in zicht. "De bevrijding van het platteland van Aleppo en Idlib gaat verder, afgezien van de lege stemmen die uit het noorden komen", zei Assad, die daarmee verwees naar de dreigementen van Turkije. Dat land dreigde er afgelopen weekend mee zijn militaire acties tegen de Syrische regeringstroepen op te zullen voeren als zij verder blijven oprukken in Idlib, dat aan Turkije grenst. Turkije steunt de Syrische rebellen in Syrië, terwijl Rusland een bondgenoot is van Assad.

De Syrische overheid en bondgenoot Rusland lanceerden een grootschalige militaire operatie om de rebellengebieden in West-Aleppo en Idlib te heroveren. Hoewel Rusland en Turkije een wapenstilstand bewerkstelligden in januari, ging de opmars van het Syrische leger en haar bondgenoten in Idlib voort.

"We zijn er ons van bewust dat deze bevrijding niet het einde van de oorlog of terrorisme betekent of de overgave van de vijand", zei Assad, waarmee hij verwees naar de bevrijde gebieden in het westen van Aleppo. "Maar het betekent dat we hun neuzen in het zand hebben geslagen, alvorens de eindoverwinning."

De Syrische president dankte het Syrische leger en zijn bondgenoten voor hun verwezenlijkingen, al voegde hij eraan toe dat "een slag winnen niet hetzelfde is als een oorlog winnen".

bron: Belga