UNHCR: amper 5 procent van vluchtelingen hervestigd

UNHCR: amper 5 procent van vluchtelingen hervestigd

Minder dan 5 procent van de vluchtelingen in de wereld die nood hebben aan hervestiging, hebben vorig jaar een nieuwe thuis gevonden via het vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties. Dit blijkt uit cijfers die het commissariaat vandaag heeft bekendgemaakt. Met 1,4 miljoen mensen die op zoek zijn naar een nieuwe thuis en slechts 64.000 mensen hervestigd, gaapt er een grote kloof tussen de hervestigingsnoden en de plaatsen die wereldwijd beschikbaar gesteld worden door de regeringen, zegt UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees).

Wereldwijd werden in 2019 meer dan 70 miljoen mensen op de vlucht gedreven door oorlog of vervolging, van wie 30 miljoen hun land ontvluchtten. De meesten hopen dat ze uiteindelijk naar huis kunnen terugkeren.

In 2019 namen de Verenigde Staten het hoogste aantal vluchtelingen op, gevolgd door Canada, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland.

Van de vluchtelingen die hervestigd werden, kwamen de meeste uit Syrië, de Democratische Republiek Congo en Myanmar.

Vluchtelingen komen onder meer in aanmerking voor hervestiging als ze levensbedreigend risico lopen. UNHCR houdt zich niet bezig met mensen die hun land verlaten op zoek naar economische kansen om in het levensonderhoud van hun familie te voorzien.

bron: Belga