Klassiek vrijhandelsakkoord leidt tot groot verlies, waarschuwt Jambon

Klassiek vrijhandelsakkoord leidt tot groot verlies

Een no-deal brexit zorgt voor een enorm economisch verlies voor Vlaanderen, maar ook een klassiek vrijhandelsakkoord zou grote negatieve gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hoezeer ik de beslissing van de Britten ook respecteer, hun vertrek zal een groot gemis betekenen voor Vlaanderen en voor de gehele Europese Unie, stelt Jambon. Een no-deal brexit zorgt in Vlaanderen voor een verlies van 2,5 procent van het bbp en 28.000 jobs, brengt hij in herinnering. Dat scenario moet dus absoluut worden vermeden.

Maar ook als de EU erin slaagt een akkoord te onderhandelen, zullen er negatieve gevolgen zijn voor Vlaanderen. “In het geval van een klassiek vrijhandelsakkoord zou de Vlaamse economie nog steeds een verlies van 1,8 procent van het Vlaams bbp te verwerken krijgen. Ik pleit dan ook voor een zo ambitieus mogelijke relatie met de Britten, zonder tarifaire en niet-tarifaire barrières. Ook de samenwerking op het vlak van veiligheid, onderzoek, onderwijs, landbouw, visserij, mobiliteit, enzovoort moet worden verdergezet.”

Bij de EU dringt Jambon aan op een brexit-garantiefonds, om de negatieve socio-economische gevolgen te beperken voor de meest getroffen Europese regio’s. “Ik zal de komende maanden op elk niveau en met alle mogelijke kracht ijveren om deze Vlaamse prioriteiten uitdrukkelijk onder de aandacht te brengen.”

bron: Belga