Von der Leyen waarschuwt: “Nauwe handelsrelatie, maar enkel bij gelijk speelveld”

Von der Leyen waarschuwt: "Nauwe handelsrelatie

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen heeft de Britten nog maar eens gewaarschuwd voor de modaliteiten van de toekomstige handelsrelaties tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. “Wij willen een vrijhandelsakkoord zonder tarieven en quota. Maar enkel op voorwaarde van een gelijk speelveld. We zullen onze bedrijven niet blootstellen aan oneerlijke concurrentie.” Het Europees Parlement stemt straks rond 18.15 uur over het brexitakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Als dat wordt goedgekeurd, en naar verwachting gebeurt dat ook, dan staat niets de brexit op vrijdag nog in de weg.

Daarna begint een overgangsperiode tot eind dit jaar, waarbinnen de Britse en Europese onderhandelaars het eens moeten worden over de toekomstige betrekkingen. Een huzarenstukje, gezien het korte tijdsbestek en het gigantische aantal thema’s waarvoor Brussel en Londen een nieuwe relatie moeten definiëren.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen waarschuwde de Britten vanmiddag tijdens het debat in het Europees parlement voor die onderhandelingen. “Ik wil dat we goede vrienden blijven, en goede partners”, benadrukte de Duitse. “Ik wil een vrijhandelsakkoord zonder tarieven en quota, een unieke relatie, maar onder voorwaarden: onze bedrijven moeten concurreren op een gelijk speelveld. We zullen onze bedrijven niet blootstellen aan oneerlijke concurrentie. Hoe meer het Verenigd Koninkrijk zich houdt aan onze standaarden en regels, hoe beter de toegang tot de eenheidsmarkt zal zijn.”

De Europese Commissie zal de komende maanden alvast “24 op 7” werken om “het best mogelijke resultaat te bekomen”, zei von der Leyen. De Commissievoorzitster sloot af met een regel uit een gedicht van de Britse dichter George Eliot: “Only in the agony of parting, do we look into the depths of love”. “We zullen altijd van jullie houden, en we zullen nooit veraf zijn. Lang leve Europa.”

bron: Belga