Infrabel-baas Lallemand start op 1 maart als topman Franse spoornetbeheerder

Infrabel-baas Lallemand start op 1 maart als topman Franse spoornetbeheerder

Luc Lallemand, nu nog baas van de Belgische spoornetbeheerder Infrabel, start op 1 maart als topman van de Franse tegenhanger SNCF Réseau. Dat heeft het Franse bedrijf bekendgemaakt. Tot dan blijft hij aan de slag bij Infrabel, zo bevestigt deze laatste. De 53-jarige Lallemand staat aan het hoofd van Infrabel sinds de opsplitsing van de NMBS in drie ondernemingen in 2005. Begin dit jaar raakte bekend dat de raad van bestuur van SNCF Réseau hem had voorgedragen als nieuwe topman. Vorige week nam die benoeming de laatste horde, toen de Franse transportautoriteit (ART) een positief advies afleverde.

SNCF Réseau beheert 30.000 kilometer sporen in Frankrijk. De spoornetbeheerder telt 54.000 medewerkers en realiseerde in 2018 een omzet van 6,3 miljard euro.

Lallemand blijft tot eind februari aan de slag bij Infrabel. Wat zijn opvolging betreft, liet voogdijminister François Bellot (MR) eerder al weten dat het de bedoeling is dat er snel duidelijkheid komt. “We moeten absoluut vermijden dat Infrabel zonder CEO valt”, zo zei hij vorige week in de Kamercommissie Mobiliteit. “De uitdagingen zijn daarvoor te groot.”

Daarom werd er al een procedure gelanceerd om een headhunter aan te duiden. Zodra dat is gebeurd, “zullen wij het profiel van de ideale nieuwe CEO bepalen”, aldus Bellot. “Daarna krijgt de headhunter een kleine maand de tijd om in alle onafhankelijkheid kandidaten voor die functie te zoeken.”

bron: Belga