Wereldleiders zakken 75 jaar na bevrijding Auschwitz af naar Jeruzalem

Tientallen wereldleiders tekenen vandaag/donderdag present op het World Holocaust Forum in Jeruzalem. Dat staat deze editie in het teken van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat al om de vijfde editie van het World Holocaust Forum sinds 2005. Deze keer vindt het plaats in Yad Vashem, het herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust in Jeruzalem.
Op uitnodiging van de Israëlische president Reuven Rivlin zijn tientallen staatshoofden en regeringsleiders afgezakt naar Israël. Naast Rivlin en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu houden ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pence, Russisch president Vladimir Poetin, Frans president Emmanuel Macron, de Britse kroonprins Charles en Duits president Frank-Walter Steinmeier vandaag/donderdag een toespraak. Andere aanwezigen zijn onder meer nog onze koning Filip, Europees president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Tijdens de plechtigheid steken overlevenden van de Jodenvervolging door de nazi’s onder meer nog een herdenkingsvlam aan. De ceremonie wordt afgesloten met een kransneerlegging door de delegatieleiders bij het monument ter ere van de opstand in het getto van Warschau.
Maandag 27 januari, de dag van de bevrijding van Auschwitz en de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, vindt ook in het voormalige concentratiekampcomplex Auschwitz zelf een plechtigheid plaats. Ook die zal door tientallen hoogwaardigheidsbekleders worden bijgewoond. Voor ons land zakken zowel koning Filip als koningin Mathilde af, net als premier Sophie Wilmès. Ook onder meer Charles Michel reist voor de ceremonie naar Polen.

bron: Belga