Coronavirus – Woensdag spoedberaad bij WHO over nieuw coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid.
Het virus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, is voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan, waar zo’n 11 miljoen mensen wonen. De Chinese autoriteiten hebben inmiddels honderden besmettingen gemeld en ook in landen als Zuid-Korea, Thailand en Japan heeft het virus de kop opgestoken.
Het komt zelden voor dat de WHO een virusuitbraak bestempelt als internationale volksgezondheidscrisis (‘Public Health Emergency of International Concern’). Dat gebeurde eerder onder meer bij de ebola-epidemie in West-Afrika.
De WHO omschrijft zo’n gezondheidscrisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt. In zo’n geval is mogelijk een “gecoördineerde internationale reactie” nodig. In diverse landen zijn al maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door reizigers op luchthavens te screenen.

bron: Belga