Veertigtal migranten onderschept in Frankrijk die Kanaal probeerden over te steken

Veertigtal migranten onderschept in Frankrijk die Kanaal probeerden over te steken
Veertigtal migranten onderschept in Frankrijk die Kanaal probeerden over te steken

Een veertigtal migranten, onder wie zes Israëli’s, zijn onderschept toen ze het Kanaal probeerden over te steken. De meerderheid bevond zich op een strand in het noorden van Frankrijk waar hun boot was gestrand. Dat melden verschillende bronnen. De brandweer kreeg dinsdagmorgen een oproep over 34 migranten in nood, onder wie 10 kinderen, op een strand van Touquet-Paris-Plage. Het ging om onder meer 18 Iraniërs en 6 Israëli’s. Een woordvoerder van de brandweer zei dat ze gezond en wel konden overgebracht worden naar een gemeentezaal.

Daarnaast werden dinsdagvoormiddag zes migranten onderschept in een defect vaartuig voor de kust van Cap Blanc-Nez, zegt de maritieme prefectuur van het Kanaal en de Noordzee. Een patrouilleboot van de gendarmerie zou hen benaderd hebben, maar ze waren “niet tot medewerking bereid”. In de loop van de voormiddag werden ze alsnog gered.

Sinds eind 2018 is het aantal pogingen om het Kanaal clandestien over te steken fors toegenomen. Die oversteek is nochtans levensgevaarlijk, vanwege de drukke scheepvaart, de sterke stromingen en de lage watertemperaturen.

Sinds 1 januari hebben de Franse autoriteiten al zeker 52 migranten onderschept die probeerden om Engeland te bereiken in een bootje. In heel 2019 zijn er 2.758 migranten onderschept, oftewel vier keer meer dan in 2018, zegt de maritieme prefectuur. Vier migranten werden dood aangetroffen in zee en op een Frans strand.

Bron: Belga