Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten eisen meer inspraak in Davos

Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten eisen meer inspraak in Davos

Jonge klimaatactivisten, onder wie Greta Thunberg, hebben op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos gevraagd om jongeren meer inspraak te geven bij de strijd tegen klimaatverandering. De politiek heeft de ervaring, maar de jonge mensen hebben de ideeën en de energie, zo verklaarde de Zambiaanse activiste Natasha Mwansa vandaag tijdens een panelgesprek tussen verschillende jonge actievoerders. Jongeren moeten volgens haar dan ook meer betrokken worden bij het beleid. Ze riep de deelnemers aan het forum ook op tot werkelijke actie. “Wat telt, is wat we thuis doen. We zullen niet altijd in Davos zijn.”

Thunberg benadrukte dat ook de wetenschap een belangrijkere plaats moet innemen in het klimaatbeleid. “De wetenschap en de stem van de jonge generatie staan niet centraal in het debat. Dat zou wel het geval moeten zijn”, verklaarde de 17-jarige Zweedse. “We moeten deze crisis behandelen met de ernst die het verdient: als een crisis.”

Op basis van rapporten van het internationale VN-klimaatpanel IPCC riep ze ook op tot extra daadkracht. “Het klimaat en het milieu zijn vandaag actuele onderwerpen”, verklaarde ze, “maar in de praktijk is er nog niets gedaan. De CO2-uitstoot is niet afgenomen””, aldus nog Thunberg. “Er moet nog veel meer gebeuren. Dit is slechts het begin.”

bron: Belga