“CD&V moet kiezen tussen eenheid en splitsing van het land”

CD&V moet kiezen tussen eenheid en splitsing van het land

In het kader van de federale regeringsvorming legt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) de bal in het kamp van CD&V. De Vlaamse christendemocraten moeten volgens hem een keuze maken tussen de eenheid of de splitsing van het land. Dat zei hij vandaag op La Première (RTBF). Daags voordat informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een tussentijds verslag presenteren aan de koning, belegden ze zondag een vergadering met PS en N-VA. Bij de Franstalige socialisten is acht maanden na de verkiezingen echter te horen dat er nog steeds geen ‘common ground’ gevonden kon worden tussen de twee partijen die elk de grootste zijn in hun gemeenschap.

“De N-VA aanvaardt niets van wat wij op sociaal vlak als essentieel beschouwen voor onze burgers”, zei Di Rupo. Hij gaf de verhoging van de pensioenen en de toegang tot de gezondheidszorg als voorbeelden.

De oud-PS-voorzitter heeft geen vertrouwen in de N-VA. “Haar strategie bestaat uit verrotting. Ze zegt dat ze wil onderhandelen met de PS, maar biedt vervolgens geen garanties die vooruitgang mogelijk maken. Ze probeert aan te tonen dat het federale niveau niet meer werkbaar is.”

Een van de mogelijke coalities is een zogenaamde Vivaldi-coalitie, met socialisten, liberalen, groenen en CD&V. Die laatste partij houdt vast aan de noodzaak van een federale regering met een meerderheid aan Vlaamse zijde. En daarvoor is de N-VA onontbeerlijk. Di Rupo: “CD&V, waarover weinig gesproken wordt, heeft ook een rol te spelen: steunt de partij de eenheid of de splitsing van het land?”

bron: Belga