Oekraïne onderzoekt berichten over illegale bewaking van Amerikaanse ambassadeur

Oekraïne onderzoekt berichten over illegale bewaking van Amerikaanse ambassadeur

In Oekraïne is een onderzoek opgestart naar het mogelijk illegaal schaduwen van de vroegere Amerikaanse ambassadrice Marie Jovanovic. In de impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump werd Jovanovic opgevoerd als een sleutelgetuige. Het Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart “voor de schending van het brief- en telefoongeheim” en “inbreuk op de privésfeer” van Jovanovic. Van 2016 tot het voorjaar van 2019 was ze de Amerikaanse ambassadeur, tot ze op vraag van Trump werd teruggestuurd. Volgens de New York Times moet het onderzoek nagaan of bondgenoten van Trump daarom gevraagd hadden.

Het nieuws komt er nadat het Huis van Afgevaardigden de gesprekken tussen een Amerikaanse lobbyist en Lev Parnis publiceerde. Die laatste is een Amerikaan van Oekraïense origine die dicht bij Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani staat. In die gesprekken maakt Parnas een toespeling op Jovanovic, die onder bewaking zou staan.

“Ons doel is na te gaan of de Oekraïense en internationale wetgeving op de bescherming van diplomaten geschonden is, of of het hier gewoon gaat om opschepperij en foute informatie tijdens een informeel gesprek tussen twee Amerikanen”, aldus het ministerie in een communiqué.

In de Senaat staat het proces over de afzetting van Trump te beginnen.

Het Oekraïnse ministerie zegt verderop in het persbericht ook dat Kiev de hulp van het FBI en het Amerikaanse technologiebedrijf Area 1 heeft ingeschakeld in het onderzoek naar Russische cyberaanvallen tegen het Oekraïense bedrijf Burisma. De zoon van Trumps mogelijke tegenstander bij de presidentsverkiezingen Joe Biden stond aan de top van dat bedrijf dat de aanleiding was voor het impeachmentonderzoek.

bron: Belga