Verdachte van moord op Nederlandse advocaat blijft voorlopig in de cel

Verdachte van moord op Nederlandse advocaat blijft voorlopig in de cel
Verdachte van moord op Nederlandse advocaat blijft voorlopig in de cel

Giërmo B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse advocaat Derk Wiersum, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist aan het eind van de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen B. Wiersum werd op 18 september in de vroege ochtend op straat bij zijn huis aan de Imstenrade in Amsterdam doodgeschoten. Giërmo B. wordt in die zaak verdacht van “moord in vereniging”, wat wil zeggen dat hij samen met nog andere mensen van deze moord wordt verdacht.

B. ontkent iets met de moord te maken te hebben. Maar hij was in de periode voor, rond en na de moord wel de gebruiker van de vluchtauto waarop bloedsporen van Wiersum zijn aangetroffen. Ook had hij een telefoonnummer in gebruik dat vlak voor de moord veelvuldig in contact stond met een nummer dat ook regelmatig naar Wiersum had gebeld. Na de moord waren beide telefoonnummers uit de lucht. Dit alles maakt volgens de rechtbank de verdenkingen tegen B. zwaar genoeg om hem vooralsnog in de cel te houden.

De advocaat van Giërmo B. had om opheffing van het voorarrest gevraagd, omdat het tot dusver verzamelde bewijs te mager zou zijn. B. heeft wel toegegeven dat hij de vluchtauto, een Opel Combo, regelmatig gebruikte, maar dat zou zijn geweest om grof vuil weg te brengen.

De moord op Wiersum (44) had een enorme schokgolf veroorzaakt in Nederland. Hij was de advocaat van de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Taghi en een groep medeverdachten worden beschuldigd van een reeks onderwereldmoorden. Hoewel alom naar Taghi wordt gewezen als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Wiersum, is hij niet officieel aangeklaagd.

Bron: Belga