Johnson dient Amerikanen van antwoord in Huawei-dossier

Johnson dient Amerikanen van antwoord in Huawei-dossier

De Britse premier Boris Johnson vraagt tegenstanders van het Chinese Huawei – lees: de Verenigde Staten – om met alternatieve leveranciers van netwerkinfrastructuur op de proppen te komen voor de uitrol van het Britse 5G-netwerk. “Ik wil de Britse nationale veiligheid uiteraard niet in gevaar brengen, maar als mensen tegen deze of gene leverancier gekant zijn, moeten ze ons wel zeggen wat het alternatief is.” De Britse regering beslist normaal gezien in de loop van de komende weken over wie de nodige netwerkinfrastructuur voor de uitrol van het 5G-netwerk moet leveren. Daar is al langer discussie over: volgens tegenstanders zouden de Chinezen de 5G-apparatuur willen gebruiken voor spionage.

Vooral de Verenigde Staten zijn op hun hoede. De Amerikanen waarschuwden de Britse regering gisteren nog: een Chinese firma toegang geven tot cruciale neterkinfrastructuur zou “niets minder dan complete zotternij” zijn, en zou de systematische informatie-uitwisseling tussen Washington en Londen in gevaar brengen, klonk het.

De Britse premier Boris Johnson wil de nationale veiligheid niet in het gedrang brengen, benadrukte hij vanmorgen in een interview met de BBC. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn. “De Britten verdienen toegang tot de best mogelijke technologie. We willen dat voor iedereen voorzien. Als mensen tegen deze of gene leverancier gekant zijn, dan moeten ze ons vertellen wat het alternatief is.”

Naast Huawei kunnen ook het Zweedse Ericsson of het Finse Nokia de nodige technologie aanleveren, maar die van de Chinezen staat verder én is een stuk goedkoper. Bovendien zegt de Britse inlichtingendienst MI5 dat er “geen reden is om te geloven” dat een samenwerking met Huawei een bedreiging zou zijn voor informatie-uitwisseling met de Verenigde Staten. De Britse veiligheidsdiensten hadden eerder in een advies al aangegeven dat alle mogelijke risico’s ingeperkt kunnen worden.

De Britse regering gaf in het voorjaar van 2019 – toen nog onder premier Theresa May – al aan dat Huawei de technologie voor bijvoorbeeld gsm-masten en antennes zou kunnen leveren voor de uitrol van 5G. Het gaan dan om de onderdelen die zich niet in de kern van het informatienetwerk bevinden.

Johnson neemt wellicht in de komende weken een definitieve beslissing. De Britse premier moet daarbij ook rekening houden met de brexit: Londen aast op een breed handelsakkoord met de Verenigde Staten.

bron: Belga