BK veldrijden – Laurens Sweeck: “Mooiste dag uit mijn carrière”

BK veldrijden - Laurens Sweeck: "Mooiste dag uit mijn carrière"

Na twee keer zilver, Lille 2016 en Koksijde 2018, en brons in 2017 Oostende heeft Laurens Sweeck de driekleur bij de profs beet. “Dit is de mooiste zege in mijn carrière”, gaf hij zondag na afloop van het BK in Antwerpen mee. Het was een bijzonder emotionele Laurens Sweeck die in tranen over de finish reed en ook na afloop de pers te woord stond. Sweeck heeft met zijn overwinning nu in elke categorie de Belgische titel veroverd. “Dit was er eentje voor mijn overleden grootvader”, verwees Laurens Sweeck na afloop naar zijn grootvader Alfons ‘Fokke’ Sweeck. “Ik had graag gehad dat hij erbij was, maar helaas. Hij leefde heel hard mee met het veldrijden, dit zou hem veel plezier hebben gedaan. Hij was erbij in mijn hoofd en dat was het belangrijkste.”
“Vooraf liet ik me niet gek maken door alles wat geschreven werd”, zei hij. “Vandaag is het beste bewijs dat het ploegenspel goed werd gespeeld. Ik had er niet echt zicht op tijdens de cross, maar ik begrijp dat de jongens hun best hebben gedaan. Ik had er ook wel vertrouwen in, we hebben goed gepraat. Als je ons gisteren/zaterdag aan tafel zag op afzondering, dan zag je ook één team. Het was gewoon plezant, we wisten wat hier op het spel stond.”
“Ik had enorm goede benen vandaag, een superdag. In de start trapte ik weliswaar naast mijn pedaal en daarna moest ik achtervolgen, maar ik voelde wel meteen dat het goed zat en keerde snel terug op dat groepje. Toen ik versnelde, had ik vrij rap een mooi kloofje, en bleef ik een hoog tempo ontwikkelen. Dat volstond. Veel foutjes heb ik niet gemaakt onderweg, één keer bleef ik haperen, maar gelukkig zonder erg.”
Of deze titel veel zal veranderen voor Sweeck? “Dat weet ik niet”, zei hij nog. “Wellicht zal ik wat meer ‘in the picture’ staan, maar het is niet dat ik opeens heel veel ga winnen. Ik ben iemand die altijd hard werkt en probeert om zo hoog mogelijk te eindigen. Dat lukt niet altijd, maar gelukkig had ik vandaag echt een topdag en dan nog op een parcours dat me goed ligt. Ik ben ontzettend blij met deze titel, maar blijf gewoon met de voetjes op de grond. Als mens zal me dat zeker niet veranderen.”

bron: Belga