CD&V-schepen Ilse Uyttersprot: "Aalsterse begroting maakt van bestuursakkoord dode letter"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ilse Uyttersprot (CD&V) is niet te spreken over de koers van Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en zijn coalitiepartner Open Vld. "Heel wat mensen zullen in Aalst uit de boot vallen", voorspelt de CD&V-schepen, die de meerjarenbegroting van de bestuursploeg niet heeft goedgekeurd. "Die plannen maken van het bestuursakkoord dode letter", klinkt het. D'Haese heeft Uyttersprot haar bevoegdheden ontnomen maar Uyttersprot wil aanblijven als schepen en belooft toekomstige beslissingen kritisch te onderzoeken. Uyttersprot verzet zich tegen de "neoliberale koers" van burgemeester D'Haese (N-VA) en spreekt van "flagrante en doelbewuste besparingen om bepaalde departementen te treffen, die voor Aalst cruciaal zijn: Jeugd, Sport en Cultuur". Voornamelijk het departement Jeugd deelt volgens haar in de klappen, een bevoegdheid die voormalig partijgenoot Katrien Beulens (onafhankelijk) heeft overgenomen.

"Aalst heeft zowat 30 procent jeugdigen. Die groep is kwetsbaar, we zien het aantal zelfmoorden toenemen", zegt Uyttersprot. "Preventieve jeugdwerking is zeer belangrijk voor CD&V. Maar de burgemeester ziet zijn veiligheidsbeleid vooral als repressie, met een enorme toename van dotaties aan de politie. Ik ben ook voor veiligheid, maar de eerste schakel is preventie."

Eind vorig jaar escaleerde het conflict in de Oost-Vlaamse centrumstad, waarop D'Haese de medewerkers van Uyttersprot liet ontslaan en haar bevoegdheden ontnam. Maar de voormalige CD&V-burgemeester blijft schepen en ze wil niet wijken. "Iemand monddood maken op deze manier is politiek ongezien en niet fatsoenlijk."

Ze betreurt ook dat Open Vld-schepen Jean-Jacques De Gucht geen weerwerk biedt. "Ik vind dat spijtig", zegt Uyttersprot. "Ik dacht dat er verschillen waren in ideologie tussen Open Vld en N-VA. Blijkbaar niet."

Dat burgemeester D'Haese haar bevoegdheden ontnomen heeft, is "juridische fictie", argumenteert ze, gezien alle beslissingen in het college collegiaal worden genomen. "Ik ben nu schepen van alles." Uyttersprot wil aanblijven en ook andere bevoegdheden opvolgen.

Hoewel ze geen medewerkers heeft, kan ze zich nog steeds beroepen op het inzagerecht van een schepen en kan ze verantwoordelijke ambtenaren contacteren. "Ik zal de beslissingen van het college onderzoeken en mijn stem laten horen als dat nodig is of als er fouten worden gemaakt", zegt Uyttersprot.

bron: Belga