Afghanistan roemt man die met dochters twaalf kilometer naar school stapte

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Afghaanse regering gaat een school bouwen en die noemen naar Mia Khan, een ongeschoolde man die met zijn dochters iedere dag twaalf kilometer naar de dichtstbijzijnde school stapte zodat ze onderwijs zouden kunnen genieten. Khan, een 63-jarige inwoner van Sharana, in de zuidoostelijke provincie Paktika, raakte bekend op sociale media omdat hij zijn dochters meenam naar de enige meisjesschool in de regio. Het ministerie van Onderwijs zei in een persbericht dat de school gebouwd zal worden in Khans dorp. Hij wordt een "onderwijsheld" genoemd, omdat hij zich opofferde voor het onderwijs van zijn dochters. Gisteren nodigde minister van Onderwijs Assadullah Hassan Balkhi hem uit op zijn kabinet. Hij noemde de inspanningen van Khan een inspiratie om de obstakels te overwinnen waar meisjes mee geconfronteerd worden in Afghanistan, vooral in afgelegen regio's.

Khan zei dat hij en zijn dochters bijna iedere dag naar school stapten, al deden ze dat soms ook met een motor. Hij wachtte aan hun school tijdens de lessen, om daarna met zijn kinderen terug naar huis te stappen. Khan, die aan een hartziekte lijdt, hoopt dat zijn dochters ooit dokter worden.

Onderwijs van meisjes in Afghanistan is een groot probleem. Volgens cijfers van de Verenigde Naties krijgen naar schatting 3,7 miljoen kinderen geen onderwijs in Afghanistan. Zes op de tien daarvan zijn meisjes.

bron: Belga