Waals parlement keurt begroting goed

Waals parlement keurt begroting goed

Het Waalse parlement heeft vanavond in plenaire zitting de begroting voor 2020 de zegen gegeven. Die gaat uit van een tekort van 435 miljoen euro. De oppositie haalde er Copernicus, de Amerikaanse schrijver Mark Twain en de Zwitserse socioloog Jean Ziegler bij om het begrotingswerk van de regering te hekelen, maar moest bij de stemming weinig verrassend het onderspit delven. De meerderheid van PS, MR en Ecolo argumenteerde in het debat opnieuw dat de beloofde investeringen nodig zijn om de sociale, economische en ecologische uitdagingen aan te pakken. De oppositie van haar kant laakte een “begroting zonder keuzes en ambitie” en de “historische” schuldgraad.

“Jean Ziegler zei: ‘er zijn geen mitraillettes nodig om het volk te knechten. Dat zal de schuld wel doen’. Gaan we onze kinderen en de kinderen van onze kinderen blijven opzadelen met schulden? Meer dan 33 miljard in 2024, is dat ernstig? “, zo trok cdH-fractieleider François Desquesnes van leer.

Het cdH verzekerde niettemin dat de partij zich “constructief” wil opstellen en diende een reeks amendementen in, voornamelijk om een toelage te geven aan kotstudenten die ver van de universiteit wonen. Hun voorstellen kostten in totaal meer dan 40 miljoen euro, maar die zouden volgens de humanistische centrumpartij gecompenseerd kunnen worden met besparingen op andere uitgaven.

De andere oppositiepartij, de PTB, fulmineerde bij monde van fractieleider Germain Mugemangango over “het rookgordijn” rondom het “wazige” budget, de voorbode van nieuwe belastingen. “Wanneer je geen deel bent van de oplossing, ben je deel van het probleem”, beet PS-fractieleider André Frédéric de uiterst linkse partij toe.

Ook minister-president Elio Di Rupo was niet onder de indruk. “De jammerklachten zijn steriel. Het is tijd voor actie”, zo besloot hij het debat. En zo werd de begroting 2020 en de herziening voor 2019 aan het einde van de zitting meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

bron: Belga