Parijs parket opent vooronderzoek naar opgestapte regeringscommissaris voor de pensioenen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parket van Parijs heeft een vooronderzoek geopend naar de voormalige Hoog Commissaris voor de Pensioenen Jean-Paul Delevoye. Dat heeft het vandaag bekendgemaakt. Delevoye was maandag opgestapt na een week van onthullingen over niet-aangegeven mandaten en activiteiten. Sommige van die bijkomende opdrachten waren onbetaald, maar voor andere kreeg hij wel geld. Rémy Heitz, procureur van Parijs, vroeg vorige week, geconfronteerd met de golf aan onthullingen in de pers over de parallelle activiteiten van Delevoye, al meer details aan de Hoge Autoriteit voor de Transparantie van het Openbaar Leven (HATVP).

Na onderzoek vatte die gisteren het gerecht. Volgens de HATVP kan er bij de niet-aangegeven activiteiten wel degelijk sprake zijn van een "strafrechtelijke inbreuk, gezien hun aantal, de aard van bepaalde activiteiten en het risico op belangenvermenging met de regeringsfunctie" van Delevoye.

De Franse president Emmanuel Macron had Delevoye in september 2017 benoemd om de hervorming van de pensioenen voor te bereiden. Delevoye stapte op net nu er in Frankrijk veel stakingen en betogingen zijn tegen de pensioenhervorming.

Bron: Belga