Europees parlement vraagt vrijlating Amaya Coppens

Europees parlement vraagt vrijlating Amaya Coppens

Het Europees Parlement heeft vandaag een oproep gelanceerd aan de autoriteiten in Nicaragua om de jonge Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens en alle andere “arbitrair” gearresteerde mensen vrij te laten.
Amaya Coppens, dochter van een Belgische vader en Nicaraguaanse moeder, werd in november opgepakt en moet op 30 januari voor de rechtbank verschijnen. De 25-jarige studente geneeskunde zal samen met 15 andere opposanten terechtstaan wegens illegale wapenhandel. Coppens is een prominent figuur in de verzetsbeweging tegen president Daniel Ortega. Eerder zat ze ook al eens negen maanden in de cel.

De arrestatie van Coppens en verscheidene andere militanten verontrust het Europees Parlement, dat vandaag met een kamerbrede meerderheid een resolutie goedkeurde waarin het regime van Ortega wordt opgeroepen alle “arbitrair vastgehouden” mensen vrij te laten en de burgerlijke en politieke vrijheden te respecteren.

De Europarlementsleden eisen ook een stopzetting van alle vormen van repressie, een geloofwaardig verkiezingsproces en de start van een echte dialoog met de oppositie. In Nicaragua barstte vorig voorjaar een golf van protest los tegen aangekondigde belastingverhogingen en besparingen op toelages. Het verzet wordt door het regime hardhandig de kop ingedrukt.

Het Europees Parlement acht de tijd rijp om een clausule op te starten die ertoe kan leiden dat Nicaragua tijdelijk wordt uitgesloten van het associatie-akkoord dat de Europese Unie met de Midden-Amerikaanse landen heeft.

bron: Belga