Catalaan Oriol Junqueras vraagt invrijheidsstelling na arrest EU-Hof

Catalaan Oriol Junqueras vraagt invrijheidsstelling na arrest EU-Hof

De voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras vraagt zijn invrijheidsstelling nu het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat hij als verkozen Europarlementslid wel degelijk parlementaire immuniteit heeft. “Gerechtigheid uit Europa”, tweette hij vanuit de gevangenis. Oriol Junqueras werd in oktober tot een celstraf van 13 jaar veroordeeld voor zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Eind mei werd hij echter voor Spanje verkozen als Europarlementslid. Toen zat hij ook al in de cel, zij het in afwachting van zijn proces. De Spaanse autoriteiten gaven Junqueras geen toestemming om de gevangenis te verlaten om getrouwheid te zweren aan de Spaanse grondwet en vervolgens naar de openingszitting van het Europees Parlement te gaan, waardoor hij zijn zetel niet kon opnemen.

Volgens het Europees Hof van Justitie is een persoon Europarlementslid van zodra de verkiezingsuitslag officieel wordt bekendgemaakt, los van eventuele nationale formaliteiten. Verkozen parlementsleden moeten dan de mogelijkheid krijgen naar de openingszitting te gaan en hun zetel op te nemen, en genieten daarvoor een parlementaire immuniteit. Dat geldt ook voor verkozenen die in voorhechtenis in de cel zitten.

Junqueras reageert tevreden op het arrest. “Gerechtigheid uit Europa. Onze rechten en die van 2 miljoen burgers die op ons hebben gestemd, zijn geschonden. Vernietiging van de straf en vrijheid voor allen”, tweet hij uit de gevangenis.

Oriol Junqueras werd samen met de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en oud-minister Toni Comin verkozen in het Europees parlement. Ook zij konden hun zetel niet opnemen. Het arrest heeft mogelijk ook voor hen gevolgen. Puigdemont en Comin verblijven nog altijd in ons land.

bron: Belga