Weyts plant overleg met sector

Weyts plant overleg met sector

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) plant overleg met de pluimveesector over de uitfasering van kooisystemen en zal daarbij de beelden van dierenrechtenorganisatie Gaia aanhalen. Hij merkt ook op dat klanten zelf een invloed kunnen uitoefenen bij hun keuzes in de winkel. Gaia maakte in oktober undercover beelden in drie West-Vlaamse kalkoenkwekerijen. Daar zag de organistie onder meer kalkoenen in hun eigen uitwerpselen en die van hun soortgenoten, overvolle stallen, beschadigend pikgedrag, fel verzwakte en creperende dieren en kadavers in vergevorde staat van ontbinding. Volgens Gaia zijn de beelden representatief voor de hele intensieve vleeskalkoenhouderij. Ze dringt aan op een specifieke regelgeving.

“Dit zijn confronterende beelden, maar dit is hoe industriële vleesproductie eruitziet”, reageert Vlaams minister Weyts. “Dit is misschien een schok voor veel mensen die hun kerstmenu aan het voorbereiden zijn, maar zo gaat het er helaas vaak aan toe”.

De minister ziet twee oplossingen. Ten eerste blikt hij vooruit op het overleg dat hij plant met de sector. “Ik wil het welzijn van veel diergroepen versterken, ook van ‘vergeten dieren’, zoals de kalkoenen. Er komen gesprekken met de pluimveesector over onder andere de uitfasering van kooisystemen en ik neem deze beelden zeker mee naar die gesprekken”.

Daarnaast onderstreept Weyts dat de consument ook zelf kan beslissen om bijvoorbeeld heel bewust bio-producten te kopen. “Ook elke klant kan hier invloed hebben, met de keuzes die hij maakt in de winkel”.

bron: Belga