Zeven op de tien werknemers bewegen te weinig

Zeven op de tien werknemers bewegen te weinig
Foto Unsplash

Slechts een op de drie Belgische werknemers geeft aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%). Dat blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Voor het onderzoek namen de onderzoekers de medische gegevens van meer dan 230.000 werknemers onder de loep. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor om minstens vijf dagen per week een half uur matig (bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen aan minder dan 20 kilometer per uur) te bewegen of drie dagen een klein half uur intensief te bewegen (bijvoorbeeld fietsen vanaf 20 kilometer per uur).

Hoe ouder, hoe minder beweging

Uit het onderzoek blijkt dat liefst 70,2% van de Belgische werknemers deze richtlijn niet haalt. Hoe ouder, hoe minder we bewegen: zo haalt 73% van de 45-plussers de bewegingsnorm niet, tegenover 63,8% van de werknemers jonger dan 25.

Horeca scoort slecht

Voor het onderzoek werd enkel de beweging buiten de beroepsactiviteit meegerekend. Dat verklaart deels waarom de werknemers in de horeca het slechtst scoren. Zij leggen al heel wat stappen af tijdens hun dagelijkse job. Maar ook in de transportsector en de handel is er nog werk aan de winkel: daar beweegt respectievelijk 74,9% en 73,3% niet genoeg. De overheids- en de onderwijssector halen het beste rapport.

Mannen (61,2%) hebben vaker te kampen met overgewicht dan vrouwen (47,5%) en hun aantal neemt ook sneller toe. Over een periode van 7 jaar kwam er 3,5% meer mannen met overgewicht bij, tegenover 2,9% bij de vrouwen. De overtollige kilo’s nemen ook toe met de leeftijd: onder de 25 jaar is 35% te zwaar, bij de groep van 25 tot 34 jaar is dat 46,1% en bij de 55-plussers zelfs 64,5%.