Ook de Zelfmoordlijn krijgt minder geld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) snoeit in de subsidies voor partnerorganisaties die werken rond preventief gezondheidsbeleid. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag goedgekeurd werden door de Vlaamse regering, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. Organisaties als Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde zien vanaf 1 januari een deel van hun middelen geschrapt. Beke ontziet wel een aantal organisaties: niet iedereen moet 6 procent inleveren, sommige - zoals de Zelfmoordlijn - 'slechts' 1,3 procent.

Een van de grootste slacht­offers is het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat het vanaf Nieuwjaar met zo'n 320.000 euro minder moet doen. "Preventie is nu al ondergefinancierd in Vlaanderen, we scoren al beduidend ­lager dan het Europese gemiddelde. Dat daar nu nog in geschrapt wordt, begrijp ik niet", zegt directeur Linda De Boeck.

Ook vanuit politieke hoek is er onbegrip. "Besparen op Sensoa op een ­moment dat het aantal chlamydia-, ­syfilis- en gonorroebesmettingen stijgt, is fundamenteel verkeerd", zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys (sp.a). Zijn partijgenote Freya Van den Bossche treedt hem bij: "Besparen op de Zelfmoordlijn, kankerscreening en het VAD is ronduit gevaarlijk. Hoe haalt minister Beke het in zijn hoofd?"

bron: Belga