Avocado met eetbare schil gelanceerd

advocado
Foto Pixabay

Een nieuw soort avocado met een eetbare schil is vorige week in verschillende Europese supermarkten gelanceerd. De avocado’s blijven daardoor twee keer zo lang rijp.

De toegepaste technologie, die vorig jaar in de Verenigde Staten werd ontwikkeld, bestaat erin om een smaakloze spray-on coating rond groenten en fruit aan te brengen. Op die manier wordt het groenten- en fruitafval en het gebruik van plastic verpakking verminderd.

De baanbrekende spray-on coating van bedrijf Apeel Sciences zorgt ervoor dat er minder zuurstof door de schil dringt, en dat er minder vocht uit de vrucht ontsnapt. Dat zijn de twee factoren die versproducten het snelst doen rotten.

Twee keer zo lang rijp

Producten met de eetbare, gesprayde schil blijven dus langer vers. Door het beperkte tijdsbestek waarin avocado’s perfect rijp zijn en hun relatief hoog prijskaartje, werd nu gekozen om de technologie op de exotische vrucht uit te proberen. “We creëren een geoptimaliseerd microklimaat dat de levensduur van de vrucht kan verdubbelen”, zegt CEO van Apeel Sciences James Rogers in The Guardian. “De gemiddelde avocado blijft misschien twee tot drie dagen rijp, terwijl de onze het vier tot zes dagen uithoudt.”

Voedselverspilling

Apeel Sciences werd in 2012 opgericht met behulp van een beurs van de Bill & Melinda Gates Foundation om voedselverspilling in ontwikkelingslanden  tegen te gaan. In de V.S. heeft hun technologie geholpen om de afvalproductie van versproducten zoals appels, limoenen, citroenen en asperges meer dan te halveren. In Europa wordt dan weer jaarlijks ongeveer 88 miljoen ton aan eetbaar voedsel weggegooid. Die verspilling heeft een prijskaartje van 143 miljard euro.

Op een avocado met eetbare schil is het in België voorlopig wel nog even wachten. De speciale editie van de exotische vrucht is nu enkel te vinden in grote Duitse en Deense supermarktketens.