Nederlandse politie haalt verstekelingen uit koelwagen na tip uit België

De Nederlandse politie heeft zaterdagavond vier personen uit een koelwagen gehaald op een parkeerterrein aan de Noorderhelling in Rotterdam. Het gaat om vier verstekelingen uit Iran en Irak in de leeftijd van 17 tot 31 jaar. Volgens de politie zijn ze allen goed aanspreekbaar en niet gewond. De politie kwam de verstekelingen op het spoor na een tip van de Belgische hulpdiensten.
De vier werden opgevangen door ambulancemedewerkers. De politie heeft de 61-jarige Spaanse chauffeur en de vier verstekelingen inmiddels aangehouden. De verstekelingen zullen worden verhoord door de vreemdelingenpolitie.
De politie onderzoekt nog waar de koelwagen vandaan kwam en wat zijn bestemming was. De politie kwam de verstekelingen op het spoor na een tip van de Belgische hulpdiensten. Daarop hield de politie de vrachtwagen staande op het parkeerterrein in Rotterdam-Zuid.
Het is niet voor het eerst dat de politie verstekelingen vindt in een koelwagen. Op 19 november vond de bemanning van een vrachtferry, net vertrokken voor de oversteek van Vlaardingen naar het Engelse Felixstowe, 25 vluchtelingen in een koelwagen. Twee verstekelingen moesten naar het ziekenhuis. Op 7 augustus werden in Hoek van Holland 21 verstekelingen in een koelwagen ontdekt.
In oktober vond de Britse politie 39 Vietnamese migranten dood in een koelwagen in Essex. Zij zaten al opgesloten toen de vrachtwagen aan de Belgische kust arriveerde voor de oversteek naar Engeland. De acht vrouwen en 31 mannen, onder wie een tiener, zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden nadat de koelwagen in Zeebrugge was aangekomen. Sindsdien zijn veertien mensen gearresteerd in verband met deze zaak, waarvan tien in Vietnam.

bron: Belga