Britse verkiezingen – Boris Johnson wint in eigen district

Britse verkiezingen - Boris Johnson wint in eigen district

De Britse premier Boris Johnson van de Conservatieve partij heeft donderdag 25.351 stemmen gehaald in zijn kiesdistrict Uxbridge & Ruislip South. Hij is daarmee herverkozen. De media hadden op voorhand gespeculeerd over een mogelijke nederlaag voor Boris Johnson tegen Labour-kandidaat Ali Milani, maar uiteindelijk bleek de kloof tussen beide toch voldoende groot. De Tories stevenen trouwens in heel het Verenigd Koninkrijk af op een grote overwinning: de partij zou volgens de laatste voorspellingen een ruime absolute meerderheid halen in het parlement.
Johnson toonde zich tevreden, maar voorzichtig. “We hebben het nog altijd over projecties, maar het ziet ernaar uit dat deze regering een krachtig nieuw mandaat heeft gekregen om de brexit gedaan te krijgen, het land te verenigen en te focussen op de prioriteiten van het Britse volk”. Johnson noemde het een “historische” verkiezingsavond, “die ons de kans geeft om de democratische wil van het Britse volk te respecteren, het land te veranderen en het volledige potentieel te ontwikkelen. Dat werk begint morgen, wat zeg ik, vandaag.”
De zittende premier bedankte ook zijn kiezers voor de talrijke opkomst, die in het hele Verenigd Koninkrijk trouwens opvallend hoog lag voor een koude decemberdag.

bron: Belga