Aantal meldingen van dierenverwaarlozing of mishandeling met 20 procent gestegen

Aantal meldingen van dierenverwaarlozing of mishandeling met 20 procent gestegen

Het aantal meldingen van dierenverwaarlozing en dierenmishandeling is tussen 2016 en 2018 met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Brusselmans stelt extra maatregelen voor in de strijd tegen dierenmishandeling. In 2018 waren er 5.615 meldingen van dierenverwaarlozing of mishandeling. Dat is een stijging met 20 procent tegenover 2016. Bevoegd minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ziet in deze stijging een teken dat “het meldpunt goed gekend is en vlot gebruikt wordt”. Daarnaast toont de stijging aan dat mensen het belangrijk vinden om mistoestanden te signaleren.

Naast het aantal meldingen is ook het aantal pv’s sterk gestegen. Daar is zelfs sprake van een stijging met 60 procent tussen 2016 en 2018.

Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans reageert verontrust op de cijfers. Hij pleit voor nieuwe ingrepen. Zo moet er in elke gemeenten een schepen voor Dierenwelzijn komen. “Dat is vooralsnog te weinig het geval”, aldus Brusselmans.

Daarnaast moet er in elke politiezone ook minstens één inspecteur opgeleid zijn tot deskundige inzake dierenwelzijn. “Noem het gerust een dierenpolitie. Zo kan wie dieren mishandelt, snel bekeurd of zelfs gerechtelijk gestraft worden”, meent Brusselmans.

Het Vlaams Belang-parlementslid vindt ook dat wie betrapt is op dierenmishandeling of verwaarlozing “voor minstens 10 jaar tot levenslang” een houdverbod moet kunnen opgelegd worden.

bron: Belga