Nieuwe handelsdeal tussen VS, Mexico en Canada stap dichterbij

Nieuwe handelsdeal tussen VS
Nieuwe handelsdeal tussen VS

Een herzien handelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada is een stap dichterbij gekomen, nu Nancy Pelosi, voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vandaag aangekondigd heeft dat de Democraten er een overeenkomst bereikt hebben met het Witte Huis rond de handelsovereenkomst. Het USMCA (Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord), dat het vroegere NAFTA vervangt, werd ruim een jaar geleden door de leiders van de drie landen ondertekend, maar raakte nog niet door het Congres. Volgens Pelosi is de herziene versie van het USMCA “veel beter” dan wat door de regering-Trump werd voorgesteld.

De verbeteringen die de Democraten wisten aan te brengen zouden sterkere milieu- en arbeidsvoorwaarden omvatten voor de Amerikaanse werknemers en hogere minimumlonen in Mexico.

Een goedkeuring van de handelsdeal zou een grote politieke overwinning betekenen voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, die willen tonen dat ze belangrijke wetgeving kunnen doorduwen ten tijde van de afzettingsprocedure van de president. Maar het zou ook een overwinning betekenen voor Trump voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Een herziening van NAFTA was een van zijn belangrijkste campagnebeloftes in 2016.

Bron: Belga