Brusselse Ommegang op Unesco-Werelderfgoedlijst

Brusselse Ommegang op Unesco-Werelderfgoedlijst

De Brusselse Ommegang is officieel ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft Unesco vanavond bekendgemaakt. Het Brussels gewest diende in maart 2017 officieel de kandidatuur in voor de opname van De Ommegang op de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid samengesteld door Unesco.

De oorsprong van de volkse optocht gaat terug tot de Middeleeuwen, maar de moderne Ommegang werd in 1930 in het leven geroepen op basis van beschrijvingen van de historische stoet waarin iedereen die enigszins naam had in de Brusselse maatschappij defileerde over de Grote Markt. De Ommegang is de oudste historische voorstelling van Brussel.

Om en bij de 1.400 figuranten lopen mee in deze processie die het bestuur van Karel de Vijfde in de zestiende eeuw doet herleven. Keizer Karel was zelf één van de aanwezigen van de Ommegang in 1549.

De organisatie van De Ommegang reageert tevreden. “We zijn heel fier met deze erkenning”, aldus Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events.

bron: Belga