Vijf vrouwen nemen de leiding in Finse regering

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Finse parlement heeft vandaag de sociaaldemocrate Sanna Marin tot nieuwe premier gekozen. Ze staat aan het hoofd van een coalitie van vijf partijen die allemaal door vrouwen worden geleid.

Het Finse parlement koos met 99 tegen 70 stemmen voor Marin, 30 parlementsleden waren afwezig. Marin is de derde vrouw aan het hoofd van een Finse regering en ook de jongste, met haar 34 lentes.

Kort na haar aanstelling als premier kreeg ze felicitaties van de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Finland heeft het genderthema op een totaal nieuwe hoogte gebracht", aldus von der Leyen op Twitter. "Ik kijk er naar uit om samen te werken met de Finse regering."

De Finse Centrumpartij wordt geleid door Katri Kulmuni (32). Bij de Groenen is Maria Ohisala (34) voorzitter en bij de Linkse Alliantie is Li Andersson (32) voorzitter. Deze drie vrouwen zullen ook een ministerpost invullen in de nieuwe regering. Ook in de coalitie zit de Zweedse Volkspartij die de Zweedssprekende minderheid vertegenwoordigt. Voorzitter is Anna-Maja Henriksson (55), die ook een ministerspost voor haar rekening neemt. Marin volgt Antti Rinne op die gedurende zes maanden premier was.

Bron: Belga