Openbaar vervoer verstoord en honderden kilometers file in Parijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse vakbonden voeren vandaag opnieuw actie tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Vanochtend was het openbaar vervoer vooral rond Parijs verstoord, waardoor er in de regio honderden kilometers file stonden tijdens de ochtendspits. De vakbonden en enkele jongerenorganisaties hadden vorige week opgeroepen om opnieuw massaal op straat te komen in Parijs, en ze hebben ook opgeroepen om te staken.

Ook wordt er al sinds donderdag gestaakt bij het openbaar vervoer in en rond Parijs. Vandaag stond er rond 08.00 uur volgens verkeersdienst Sytadin 400 kilometer file rond Parijs. Dat was veel meer dan anders, maar nog steeds minder dan gisteren, toen 550 kilometer file op de wegen stond.

Net zoals gisteren blijven in Parijs negen metrolijnen volledig gesloten en rijdt er slechts één toestel op de twee op de RER A en een op de drie op de RER B. Ook rijdt maar een kwart van de bussen en slechts 20 procent van de TGV's en van de Transiliens.

Air France heeft 25 procent van de binnenlandse vluchten en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten geannuleerd.

Daarnaast wordt verwacht dat 12,5 procent van de werknemers in de scholen en crèches het werk neerlegt.

De vakbonden CGT, FO, FSU en Solidaires, en verschillende jongerenorganisaties, hopen bovendien opnieuw tienduizenden mensen op straat te krijgen. Bij de vorige mobilisatie op 5 december kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in heel Frankrijk 800.000 mensen op straat. De vakbonden spraken van 1,5 miljoen mensen.

De actievoerders willen dat de regering afziet van een uniform pensioensysteem met punten, dat de 42 verschillende pensioenstelsels in Frankrijk moet vervangen. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

Bron: Belga