Vrees voor gewonden na uitbarsting van vulkaan in Nieuw-Zeeland

Zeker een persoon is zwaargewond nadat een vulkaan uitbarstte op White Island, een populaire bestemming voor toeristen in Nieuw-Zeeland. Verschillende anderen zijn nog vermist. Helikopters gingen ter plaatse om hulp te bieden en de slachtoffers naar het vasteland te brengen. Volgens hulpverleners zouden zeker twintig mensen medische hulp nodig hebben. De politie laat in een persbericht weten dat er minder dan vijftig mensen op het eiland aanwezig waren toen de vulkaan om 14.17 uur lokale tijd (2.17 uur Belgische tijd) uitbarstte. Eerder was er sprake van honderd aanwezigen.
“Sommigen onder hen zijn al naar het vasteland gebracht, maar we vermoeden dat er nog een aantal op het eiland zijn en vermist zijn”, klinkt het in een statement van de politie. De zoek- en hulpdiensten van de politie staan de andere hulpverleners bij, stelt premier Jacinda Ardern.
“Het is een situatie die evolueert en natuurlijk gaan al onze gedachten naar de betrokken mensen”, verklaarde Ardern aan journalisten in Wellington.
Het nationale rampenagentschap (NEMA) stuurde een officiële waarschuwing uit. “Een gematigde vulkaanuitbarsting vindt plaats op White Island en er is gevaar voor de directe omgeving van de vulkaan”, klinkt het. Rond de vulkaan is een no-flyzone ingesteld.
White Island is een onbewoond eiland op 48 kilometer van de oostkust van het Noordereiland, in de Bay of Plenty.

Bron: Belga