UK Championship snooker - Ding Junhui eerste finalist na 6-2 winst tegen landgenoot Yan Bingtao

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ding Junhui (WS-16) heeft zich zaterdag in het Engelse York als eerste voor de finale van het UK Championship geplaatst. In de eerste volledig Chinese halve finale van een Triple Crown nam "Enter the Dragon" met 6-2 de maat van zijn 19-jarige landgenoot Yan Bingtao (WS-20). De 32-jarige Ding kreeg weinig tegenstand van zijn jonge landgenoot. Met breaks van 68, 85 en 60 nam hij al snel een 3-0 voorsprong en nadat Yan met een 95 tot 4-2 teruggekomen was, maakte hij het met breaks van 53 en 60-af.

Yan was desondanks niet teleurgesteld. "Vandaag was ik niet honderd procent, maar ik heb een goed toernooi achter de rug. Ding speelde wel heel goed. Ik hoop dat hij nu ook het toernooi wint."

"Ik speelde vrij goed, zoals al de hele week", beaamde Ding. "Ik ben blij dat er weer wat constante in mijn spel zit. Dat ik twee landgenoten op rij uitschakel is wel een beetje raar. Dit lijkt wel een Chinees rankingtoernooi."

Zondag staat Ding voor de derde keer in de finale van het UK, na het WK het belangrijkste rankingtoernooi. De vorige twee keer won hij die ook: in 2005 en 2009. Er staan dertien rankingtoernooien op Dings erelijst, maar zijn laatste toernooizege dateert wel al september 2017, toen hij het World Open won. Een veertiende titel zou hem naast Judd Trump (WS-1) op de achtste plaats op het lijstje met veelwinnaars brengen.

De uitschakeling van Yan is goed nieuws voor Joe Perry (WS-15). Die behoudt zijn plaats in de top zestien op de Order of Merit en kan in januari op het Masters aantreden. Ding klimt al minstens naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst, bij toernooiwinst komt de voormalige nummer een van de wereld opnieuw de top tien binnen (negende).

De finale wordt zondag naar een best of 19 gespeeld. De toernooiwinnaar strijkt 200.000 pond (237.500 euro)op, voor de runner-up is er 80.000 pond (95.000 euro).

.

bron: Belga