“Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid”

Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid

“Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid”. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) vandaag gezegd na afloop van de ministerraad van de Vlaamse regering. Volgens Demir blijft de Vlaamse regering vasthouden aan de ambitie om de uitstoot met 35 procent te verminderen tegen 2030. “Maar de rekening moet kloppen”, aldus Demir. De Vlaamse regering raakte het vandaag nog niet eens over een afgewerkt Vlaams Energie- en Klimaatplan. De regering wil graag vasthouden aan de vooropgestelde doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen. Maar er zijn volgens verschillende bronnen bijkomende berekeningen nodig om de precieze impact van bepaalde maatregelen te kennen.

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) reist normaal gezien maandag naar de VN-Klimaatconferentie in Madrid. Maar zonder goedgekeurd klimaatplan, blijft ze thuis, zo laat de N-VA-minister verstaan. “Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid”, aldus Demir.

Volgens minister Demir houdt de Vlaamse regering vast aan de reductiedoelstelling van 35 procent. “Die doelstelling is ambitieus. Maar de rekening moet gewoon kloppen. We moeten een ambitieus klimaatplan hebben, maar de factuur mag niet doorgeschoven worden naar de mensen. Ik wil niet dat onze welvaart in het gedrang gebracht wordt”.

Dit weekend zullen experts extra berekeningen uitvoeren. Maandag komt de regering dan opnieuw samen. “Ik hoop dat er dan witte rook komt”, aldus Demir. Volgens de N-VA-minister is er binnen de regering geen onenigheid over de doelstelling op zich.

bron: Belga