Sint controleert op spoorlopen in Buggenhout

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de overweg bij het station van Buggenhout controleren Infrabel en Securail vanochtend op spoorlopen. "Ondanks onze vele sensibiliseringsacties, daalt het aantal ongelukken aan spoorwegoverwegen niet", zegt Frédéric Petit van Infrabel. Sinterklaas deelt chocolade uit aan de mensen die de verkeersregels respecteren. Bestuurders, fietsers en voetgangers die het rode licht en de slagboom negeren, krijgen te maken met twee veiligheidsagenten van Securail. In Charleroi vindt een gelijkaardige actie plaats.

Rond de overweg aan het station van Buggenhout is het op donderdagochtend extra druk, omdat de wekelijkse markt vlakbij plaatsvindt. Er passeren ook veel scholieren. "Sinds 2000 is de slagboom er hier zestien keer afgereden", zegt Frédéric Petit. "In 2012 kwam het ook daadwerkelijk tot een ongeval, gelukkig zonder slachtoffers." Wie betrapt wordt op een verkeersovertreding aan een overweg, riskeert een boete die kan oplopen van enkele honderden euro's tot 4.000 euro, afhankelijk van het gecreëerde gevaar. Ook wie als fietser of voetganger een overtreding begaat, kan zijn autorijbewijs kwijtraken.

Tussen 9 september en 9 oktober deden Infrabel, de spoorwegpolitie en lokale politiekorpsen zo'n 90 controleacties in heel België. Daarbij werden 151 pv's opgesteld: 53 in Vlaanderen, 23 in Brussel en 75 in Wallonië. Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar waren er al 42 ongevallen aan overwegen, waarvan 16 in havengebieden. Daarbij vielen 6 doden en 7 zwaargewonden. In dezelfde periode in 2018 waren er 35 ongevallen, met 8 doden en 3 zwaargewonden tot gevolg.

bron: Belga